Kiropraktisk vård

Är en alternativ behandlingsmetod för att behandla skador eller besvär som är kopplade till ryggraden och omgivande muskulatur. Det behöver inte bara vara kring ryggraden, men det är framförallt där kiropraktisk vård inriktas.

Till skillnad från den vanliga sjukvården så använder sig inte Kiropraktorn av läkemedel eller kirurgiska metoder utan behandlar istället med sina händer.

Ledmanipulation

Kiropraktorn försöker behandla ryggradens olika leder och därigenom återställer ryggraden till dess ”hälsosamma struktur”. Kiropraktorn anser att man ska återställa ryggraden så den ”ligger som den ska”, då kommer kroppen fungera bättre igen och patienten upplever mindre smärta.

Denna ”återställningsprocess” kan åstadkommas redan efter ett besök, flera veckor/månader eller till och med år. Det beror på:

  • Patientens behov
  • Akut smärttillstånd
  • Långvarigt/kroniskt smärttillstånd
  • Förebyggande behov
  • Det finns inga identiska patienter utan allt beror på.

Spinal alignment

Tänk hjärnan som kroppens ”start”. Hjärnan skickar ut signaler så fort något i kroppen behöver göras. T.ex. om du vill lyfta din ena arm så kommer hjärnan skicka signaler till din arm och säga åt den att röra sig. Hjärnan behöver både kunna skicka och ta emot signalerna för att kunna fungera och tolka vad som sker.

För att dessa signaler ska kunna röra sig fritt via ryggmärgen så behöver alltså ryggraden ”ligga som den ska” för annars finns det en risk att signalerna blockeras eller inte skickas lika effektivt till deras olika destinationer.

En ryggrad som inte ”ligger rätt” kan även lägga tryck på nerver och därigenom påverka kroppen negativt.