Kiropraktik – Introduktion

Om du frågar någon på stan ”Vad är kiropraktik?” så kommer du förmodligen få en förklaring som ”Det knakar, man ligger i konstiga positioner, och efter det känns det bättre”.

Kiropraktisk filosofi handlar om att inte se kroppens problem som isolerade händelser. Man försöker istället se kroppen som en helhet och behandlar därefter, ofta med fokus på att behandla ryggraden.

Historia

Så långt tillbaka som människans har använt sig av skrift har olika varianter av kiropraktisk behandling funnits. Det är framförallt i Kina (3000-4000 f.kr) och Grekland man har kunnat se att man använde sig av olika behandlingar för att lindra ryggsmärta.

Hippokrates

Läkekonstens fader Hippokrates ska ha sagt ”Lär dig om ryggraden för därifrån kommer många sjukdomar”. Hippokrates såg kopplingen mellan ryggradens hälsa, ledmanipulation/justering och allmän hälsa. Han var även en förespråkare för massage och behandlingar där olika typer av beröring var med.

Kiropraktik i USA

I slutet av 1900 talet så började olika teorier och tekniker kring Kiropraktisk behandling bli allt vanligare i framförallt USA.

Mer text kommer…