ICD-9 353.0 Thoracic Outlet Syndrom (TOS)

Mellan 7-47% av vuxna i arbetsför ålder upplever smärta i axeln. Ofta är det de i arbetsför ålder som jobbar på t.ex kontor alternativt jobbar med armar i ”axelhöjd” (t.ex. frisör, elektriker). TOS anses trots allt vara ett relativt sällsynt besvär som orsakar smärta i arm, bröst eller axlar. Man har kunnat se en viss ökning av TOS de senaste åren och man tror att en av orsakerna är stillasittande kontorsjobb under långa perioder har bidragit. Sittande under långa perioder kan resultera i en försämrad hållning vilket kan leda till att man blir stel och få kort/stram muskulatur.

Man kan även se att TOS finns hos idrottare som jobbar med armarna högt upp med ett högt antal repetitioner t.ex. tyngdlyftare, cyklister och kampsportare.

Ofta upplever man symtom som bland annat pirrningar i fingrar, svaghet i armar, stel/stram nacke och smärta vid nyckelbenet eller axeln. Behandling av TOS brukar utföras av manuella terapeuter (naprapat, sjukgymnast, kiropraktor) och för att få rätt på besväret brukar man lägga fokus på stretching, träning, ergonomiskt anpassad arbetsplats och förbättra hållningen.

Thoracic outlet syndrom

TOS är ett ”paraply begrepp” vilket beskriver besvär av kompression av nerver i överkroppen (halsrygg, bröstrygg, axlar och armar). Man tror att TOS framförallt beror på ett tryck på passagen i bröstkorgen mellan nyckelbenet och första revbenet. Andra områden där man anser att kompressionen kan ske är halsryggen då ligament och muskler är spända, armhålan där blodkärl och nerv går ut i överarmen.